Fynn Schravemade                              Racing 
 

Race seizoen 2024

In 2024 verandert de opzet van het NK huurkarten. Er zijn nu twee soorten wedstrijden: Formula Karting en NK Huurkarts. De Formula Karting is voor de beginnende wedstrijdrijders. De NK Huurkarts is voor de meer ervaren rijders. Hiervoor is ook een KNAF licentie vereist. Om de licentie te behalen moet je medisch gekeurd worden en een theorie examen afleggen. Dit jaar rij ik bij de NK Huurkarts. 

Ook dit jaar rij ik weer in de light-weight klasse. De klasse tot 65 kilogram. Als je minder weegt, dan ben je verplicht om lood mee te nemen zodat je op minimaal 65 kg komt.  Op 13 januari heb ik mijn medische keuring gehad in Poeldijk, daarna heb ik mijn licentie bij de KNAF weer kunnen aanvragen.  In de race kalender zijn wat veranderingen aangebracht, met name in de volgorde van wedstrijden. Maar ook in banen is een verandering. Op de meeste banen heb ik afgelopen jaar gereden. Dit jaar rijden we 1 keer in Spa (dat was vorig jaar twee keer) en we rijden nu ook een keer in Duitsland, op het circuit van Emsburen.  De eerste race start op 17 februari in Lelystad.

Daarnaast rij ik dit jaar voor een team: Chrono Motorsports. 


1 uurs race Lelystad

Op 11 februari heb ik een een-uurs race gereden in Lelystad. Het regende flink, dus het circuit was glad! Na een training en kwalificatie van 15 minuten heb ik mij als tweede gekwalificeerd. Na een wereldstart waarin ik gelijk eerste lag, moest ik mijn eerste plek na een ronde helaas opgeven. Ik gaf niet op en bleef goed gefocust rijden. Na ruim een half uur heb ik mijn verplichte pitstop gemaakt. Deze moest minimaal 1 minuut duren, de tijd hing in de pitstraat zodat je kon zien dat je niet te vroeg weg zou rijden (daar zou een tijdstraf op volgen). Na een goede tweede helft ben ik als tweede geëindigd! 


race 1 NK Lelystad

Op 17 februari startte het nieuwe NK seizoen met de race in Lelystad. Gelukkig was het nu wel droog! In de eerste heat had ik mij als 7e gekwalificeerd. In de race kon ik twee plekken terug pakken en eindigde ik als 5e. In de tweede heat liep mijn kwalificatie niet lekker en moest ik als 11e starten. Ik bleef rustig en ben uiteindelijk als 8e geeindigd. De kart die ik had liep niet heel lekker, dus dit was het maximale wat ik er uit kon halen. Dat viel uiteindelijk dus niet tegen. In de derde heat kwalificeerde ik me als 8e en ben ook als 8e geeindiigd. Ik heb een aantal goede aanvallen gedaan op mijn voorganger, maar die verdedigde goed zodat ik er steeds net niet langs kwam. In de laatste heat had ik mij in eerste instantie als 5e gekwalificeerd. Omdat bij een van de rijders de transponder (die meet de rondetijden) niet werkte, moest de kwalificatie opnieuw. Toen moest ik de race als 13e starten. Dat was even flink balen, maar door mijn hoofd koel te houden kon ik in de race terugkomen tot plek 8. Best goed dus.  Ondanks de plekken 5-8-8-8 had ik net niet genoeg punten om de finale te mogen rijden. Dat was wel even zuur. Maar wel weer veel geleerd in deze eerste race van het seizoen, al was het niet helemaal wat ik er van verwachtte.

race 2: Oldenzaal

Vorig jaar regende het flink op Oldenzaal, dit jaar was het droog, het zonnetje scheen dus heerlijk raceweer. In de eerste heat had ik me als 11e gekwalificeerd. Na de start kon ik mijn positie behouden en tijdens de race kon ik twee plekken winnen. Het was een pittige laatste ronde waarin ik hard heb moeten verdedigen, maar ik ben als 9e geëindigd. IN de tweede heat ging de kwalificatie iets beter, ik startte als 9e. In de race kwam ik in een treintje van drie terecht, waarin ik zowel moest proberen aan te vallen als ook flink moest verdedigen. Na een paar goede inhaalacties ben ik als 6e geëindigd. In de derde heat ging de kwalificatie helemaal mis, waar dat aan lag weet ik niet zo goed, de bochten sneed ik niet lekker aan. Daardoor moest ik als 17e starten. In de race kon ik gelukkig nog wat plekken terugpakken en eindige ik als 13e. In de laatste heat liep het ook niet helemaal zoals ik wilde, ik kwalificeerde me als 13e. In de race zelf kon ik mijn positie behouden en uiteindelijk een plekje pakken. De racepace was vandaag goed, maar de kwalificaties liepen niet lekker. Daar is dus winst te behalen.

Race 3: Spa, België

Vorig jaar reden we twee keer op Spa, dit jaar helaas maar een keer. Ik vind het een erg leuke baan. En deze race ging een stuk beter dan de vorige op Oldenzaal! Tijdens de reguliere trainingen heb ik een aantal keer op de kwalificaties getraind en dat betaalde zich vandaag uit. In de eerste heat kwalificeerde ik me als 6e. In de race een mooie strijd gehad met de nummers 5 en 4, we haalden elkaar om en om in. Uiteindelijk ging ik als 5e over de finish. In de tweede heat kwalificeerde ik me als eerste! Dat is me nog nooit gelukt! Ik was verbaasd, maar ook heel erg blij. In de race een mooi gevecht met de nummers twee en drie, helaas kon ik mijn koppositie niet behouden en ben ik als derde geëindigd. In de derde heat kwalificeerde ik me als 6e. De start ging niet goed, ik kwam niet lekker van mijn plek. In de vierde bocht van de eerste rond werd ik flink wijd geduwd waardoor ik door het grind moest. Gelukkig kon ik het houden, maar het kostte me flink wat plekken, ik viel terug naar de 12e positie. Ik hield mijn hoofd koel en kon door goed rijden en goede acties eindigen als 9e. In de laatste heat startte ik als 10e. Na de eerste ronde lag ik 8e en net voor de finish werd ik ingehaald en eindigde ik als 9e. Ik had voldoende punten verzameld om de finale te mogen rijden! Ik startte de finale als 12e. Dat was een flink fel gevecht, waarbij ik van achteren flink geraakt werd en zelfs met kart en al even los kwam van de grond. Gelukkig kon ik hem houden en doorrijden. Ik kon een redelijk gat slaan met degene achter mij, maar uiteindelijk werd het nog even spannend omdat degene achter me er aan kwam en ik flink moest verdedigen. Dat lukte en ik ben als 9e geëindigd. Uiteindelijk werd ik 10e van de dag en dat vond ik een mooi resultaat!