Fynn Schravemade                              Racing 
 

Raceverslagen

Algemeen:

Alle races worden verreden op 65kg. Voor de race word je gewogen (inclusief pak, helm, etc), weeg je minder dan 65kg, dan moet je extra gewicht meenemen in je kart. Dit gewicht is veelal in de vorm van een platte plaat van lood waar je op zit. Soms kan het ook een los blok zijn wat vastgezet wordt in de kart. 

Elke racedag bestaat uit een vrije training voor de start en daarna vier heats waarin je rijdt. Elke heat begint met een zogenoemde one-lap qualifying: in één ronde moet je een zo snel mogelijke tijd neerzetten. Op basis van die kwalificatie wordt de startopstelling bepaald en wordt aansluitend de race gereden. Gemiddeld duurt een race 10 minuten.  Tijdens de race gelden de algemene regels (vlaggen, tijdstraffen, etc). Na elke race krijg je een bepaald aantal punten, de hoeveelheid punten hangt af van de plek die je in de race hebt behaald. Na de vier heats worden de punten bij elkaar opgeteld en de 16 rijders met de meeste punten rijden een finale-race.  


Race 1: 11 februari Poeldijk 

De eerste race van het jaar was in Poeldijk. Mijn eerste race voor het NK, best spannend! Na inschrijving en weging was het tijd voor de baanverkenning, wat zijn goede plekken om in te halen, waar kan het inhalen echt niet (omdat het te gevaarlijk is bijvoorbeeld). Nog een vrije training gehad en toen was het tijd om echt te gaan racen. Dat was best even spannend, maar nadat mijn zenuwen minder werden, ging het rijden beter.  

Na een paar dagen kwam het bericht vanuit Formula Karting dat deze race niet meetelt voor het kampioenschap, dit doordat de regels vanuit de KNAF vrij laat bekend werden (o.a. examen voor kartlicentie halen) waardoor niet iedere rijder dit voor de eerste race geregeld kon hebben.


Race 2: 11 maart: Lelystad

De eerste race op een buitenbaan dit jaar. Waar het op de vrijdag nog sneeuwde, regende en de baan spekglad was, scheen zaterdag de zon, was het heerlijk raceweer en werd de baan snel droog. Ook nu begon ik de dag weer met de baanverkenning en een vrije training. Na de vrije training was het tijd om weer te gaan racen! Het was heerlijk rijden op een buitenbaan. Ik heb een paar goede heats gehad en een paar wat mindere heats. Met een aantal mooie inhaalacties kon ik na een slechte kwalificatie toch nog redelijk hoog eindigen in mijn heat. Een keer ben ik hard van de baan gereden door een mede-rijder, maar dat hoort er ook bij. De raceleiding zag het en gaf aan dat ik mijn plek terug moest krijgen, wat ook gebeurde. Aan het einde van de dag bleek dat ik helaas niet voldoende punten had verzameld om de finale te mogen rijden. Maar ik heb weer een hoop geleerd en vooral heerlijk gereden en ervaring opgedaan.  


Race 3: 1 april  Eefde

De tweede race op een buitenbaan. Waar in Lelystad de zon nog scheen en het heerlijk race-weer was, was het in Eefde echt compleet anders. Het regende flink de hele dag en dan is het heel anders rijden. Gelukkig had ik een regenoverall aan over mijn kart-pak, die hield me nog een beetje droog. Een paar weken geleden heb ik getraind in Eefde, met mooi weer. Toen ging het lekker en kon ik snelle tijden rijden. Nu het zo veel regende en  de baan dus goed nat was, was het toch heel anders rijden. De lijnen die ik geoefend had kon ik niet meer rijden. Het was glijden, glibberen en toch proberen een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. In de vrije training voorafgaand aan de wedstrijd was het zoeken naar de racelijnen. Eenmaal in de wedstrijd ging het wisselend. Helaas niet het resultaat behaald wat ik verwacht had gezien de training een paar weken geleden, maar toch ook nu weer veel geleerd. Rijden in de regen is echt niet te vergelijken met rijden met droog weer. Je hebt veel minder grip, moet anders sturen en anders remmen en dat geldt ook voor degenen die voor, naast en achter je rijden. Voor iedere rijder is het zoeken en de een lukt dat beter dan de ander. Over een paar weken is de volgende race in Zwolle, wederom een buitenbaan. Ik duim vast voor mooi weer, jullie ook?


3 mei: Twee uurs race op Circuitpark Berghem

Samen met Luca de Groot heb ik op 3 mei een twee-uurs race gereden op het Circuitpark Berghem (bij Oss). Dit is een buitenbaan. Een twee uurs race is een race waarbij je in een team rijdt (de grootte van het team mag je zelf bepalen). Je moet verplicht twee keer tanken en er moeten minimaal drie rijderswissels zijn. In totaal deden 41 teams mee aan deze race, het was dus een druk bezet rijdersveld.

De race begint met een kwalificatie van 15 minuten, hierin hebben we de snelste tijd neergezet en mochten we van pole starten. Luca begon met de wedstrijd en had een goede start. Na een half uur was de tankstraat open en hebben we gewisseld. Op dat moment lagen we nog eerste in de race. De wissel ging goed, bij de tankstraat was het wat drukker dan we gehoopt hadden, daarnaast bleek de tankdop muurvast te zitten. Hierdoor verloren we veel tijd en vielen we terug in het klassement. Gelukkig kon ik tijdens het rijden een aantal rijders snel inhalen en klommen we weer omhoog in het klassement. De tweede wissel en tankstop gingen heel goed, we waren als eerste in de tankstraat, de tankdop ging dit keer gelukkig makkelijk los en we konden snel weer door. Ook Luca reed goed en kon een aantal rijders goed inhalen. De laatste wissel verliep ook goed en met een aantal mooie inhaalacties zijn we uiteindelijk als derde geëindigd!  Luca had in de kwalificatie de snelste rondetijd neergezet, bij de uitreiking kreeg hij daar ook een award voor. Goed gedaan Luca! Na de prijsuitreiking natuurlijk nog even champagne gespoten en daarna weer naar huis. op naar 13 mei, Zwoll


Race 4: 13 mei, Zwolle

Daar waar het in Eefde met bakken uit de lucht kwam, was het weer in Zwolle heerlijk. De zon scheen, weinig wind en dus prachtig raceweer. Het was voor mij de eerste keer op de baan in Zwolle. Het was niet gelukt om voor de race nog een keer extra te trainen, dus op de racedag had ik één vrije training en daarna  moest ik de race gaan rijden. De eerste heat verliep wat rommelig met een kart-wissel. De kart waar ik in zou rijden, was nog niet volgetankt en dus moest ik op het laatste nippertje wisselen van kart. Starten met een koude kart is niet heel fijn en het kost je tijd voordat de kart goed opgewarmd is. Ik merkte dat het met een korte training lastig was om de baan goed te kennen, dus het was vooral zoeken naar de juiste racelijnen. In heat twee en drie ging het beter, ik had een aantal mooie inhaalacties en kon het tempo vrij goed bij houden. De laatste heat ging echt heel lekker. Ik kwalificeerde me als vierde. De race verliep goed.. Mijn vierde positie kon ik net niet vasthouden, ik eindigde als vijfde. Hierdoor was het nog even spannend of ik de finale mocht rijden. Na de laatste heat werden alle punten van alle rijders bij elkaar opgeteld, eventuele strafpunten werden weer verrekend. Toen bleek dat ik net 3 punten tekort kwam om de finale te mogen rijden. Dat was even balen! Ik was er dus heel dicht bij! Het was gaaf geweest als het was gelukt, maar ik heb toch een aantal goede heats gereden en weer wat punten gepakt in het klassement. De volgende race is in België, op het kartcircuit van Spa! Komende tijd weer goed trainen en dan 10 juni mijn geluk beproeven over de grens. Ik heb er zin in!


Race 5 Spa, Belgie.

Wat een dag!

Vrijdagmiddag zijn we vertrokken naar België, om daar de vrije trainingen te kunnen doen. Het kartcircuit ligt pal naast het circuit Francorchamps waar o.a. de Formule 1 wordt gereden. De trainingen gingen lekker, het is een technische baan waarbij je continu goed gefocust moet zijn. Een foutje ligt op de loer. Wel zijn er, in tegenstelling tot de baan in Zwolle, meer mogelijkheden om in te halen.

Zaterdagochtend was het dan zo ver. Na een laatste vrije training begon de race. In de eerste heat kwalificeerde ik me als 12e en ben ik ook als 12e geëindigd. Ik had een paar mooie inhaalacties. Helaas vond de raceleiding een inhaalactie te hard, waardoor ik de plek moest teruggeven. In de tweede heat kwam ik niet goed uit de laatste bocht net voordat de tijd voor de kwalificatie ging lopen. Ik raakte de banden en dat kost je veel tijd. Flink balen dus! De tijd die ik neerzette was niet best, maar in de race toch vijf plekken kunnen terugpakken en als 13e geëindigd. Dat viel niet tegen, maar was niet waar ik op hoopte. De derde heat ging goed. Ik kwalificeerde me als achtste. Even lag ik zesde, maar door een stuurfout waardoor ik een bocht te wijd nam, kon ik toch ingehaald worden. Ik eindigde als zevende. en daar was ik erg tevreden mee.  In de laatste heat had ik een kart die wel heel traag op gang kwam. Bij de start kwam ik nauwelijks vooruit, dat kostte direct een paar plekken. Eenmaal tijdens de race kwam de kart meer op toeren, Ik eindigde als achttiende. Door een fout bij de startopstelling moest de race opnieuw gereden worden. Helaas wel in dezelfde kart als waarin je eerder reed, ik had hier dus geen voordeel van. Daarna dacht ik dat het voorbij was voor deze dag, maar het bleek dat ik toch voldoende punten had verzameld om de finale te mogen rijden! In de finale start je op de plek waarop je die dag qua puntenaantal geëindigd bent. Ik startte op de 16e en laatste positie. De start ging goed, na de eerste ronde lag ik al 14e. Het ging echt lekker, de bochten gingen goed, ik kon goed verdedigen en ook het aanvallen liep gesmeerd. Ik eindigde in de finale als 11e! Wat een dag! Ik ben echt superblij met deze uitslag en ook nu weer heb ik veel geleerd rondom het in]halen, omgaan met een kart die niet doet wat je hoopt. Op 1 juli is de laatste race voor de zomerstop, we rijden dan in Middelburg.


Race 6: Middelburg

De laatste race voor de zomervakantie was in Middelburg. We hebben hier op een binnenbaan gereden. 

De eerste heat ging lekker, ik was als zevende gestart en eindigde als zesde. Tijdens de race moesten we een shortcut nemen, waar we binnen de lijnen een bepaalde tijd stil moesten staan. Bij het in- en uitrijden ging ik helaas net over de gele lijnen en daardoor kreeg ik 20 seconden tijdstraf. Zonde dus! Mijn behaalde zesde plek was ik daardoor kwijt, dat was even flink balen. In de tweede heat kwalificeerde ik mij als zesde. In de eerste bocht werd ik hard de banden in gereden, wat me een aantal plekken kostte. Gelukkig heb ik een paar plekken terug kunnen pakken en ben ik als achtste geëindigd. De derde heat was zwaar en liep niet zoals ik had gewild. Ik kwalificeerde me als 14e. Al in de eerste ronde heb ik gelijk de shortcut gedaan, daarna kon ik het gat dichtrijden op mijn voorgangers en heb ik toch nog drie plekken kunnen winnen met goede inhaalacties. In de laatste heat ben ik als 10e geeindigd. Een finale had er in gezeten als ik in de eerste heat niet net de gele lijnen had geraakt. Een dure les dus....


20 augustus: Twee uurs race Zwolle

Eind augustus heeft de Talent Factory een twee-uurs race georganiseerd in Zwolle. Deze race heb ik samen met Sven en Mees gereden. Van te voren hadden we de strategie bepaald en we gingen goed van start. Er werden met DRS karts gereden, dat was pittig. Na een half uur rijden had ik de blaren op mijn handen staan. We hadden een goede strategie, we hebben lange tijd tweede gelegen. Uiteindelijk zijn we als 5e gefinisht. Het was een leuke race!


Race 7: Spa, Belgie

De zomerstop was weer voorbij en we zijn weer begonnen met de wedstrijden. We trapten de tweede helft van het seizoen af in Spa. Onder de stralende zon begon op vrijdag de vrije training. Die liep lekker, ik had een goede snelheid. Op zaterdag was de race. In de eerste heat had ik me als 12e gekwalificeerd. Na een lastige start waarin ik een plek verloor, kon ik met een goed tempo verder rijden. Een aantal goede acties gehad en als 10e geëindigd. In de tweede heat had ik me als 9e gekwalificeerd. In de eerste bocht was het dringen geblazen, maar gelukkig bleef ik uit de problemen, al verloor ik wel een paar plekken. Gedurende de race kon ik toch weer naar voren rijden. Helaas was er een gele vlag in de laatste twee rondes waardoor ik niet meer in kon halen en ben ik als 10e geëindigd. In de derde heat werkte de kart niet echt mee, ik kon onvoldoende tempo maken en kwalificeerde me als 18e. De start ging goed, in de race was er een botsing voor me waar ik van kon profiteren en verderop in de race ook nog wat goede inhaalacties kon doen. Ik eindigde als 13e. In de laatste heat startte ik als 11e. Gedurende de race deed ik een inhaalactie die de raceleiding te hard vond, waarna ik mijn plek heb teruggegeven. Even later werd ik flink aangetikt, maar ben ik toch als 12e geëindigd. Overall had ik voldoende punten verzameld om de finale te mogen rijden! Ik was als 13e geplaatst. Helaas ging het mis bij het opstellen op de grid, ik werd op de 14e plek neergezet. Ik heb nog aangegeven bij de marshalls dat ik op de 13e plek zou moeten staan, maar hier werd helaas geen gehoor aan gegeven. Dat was balen, want nu had ik de buitenbocht waar ik eigenlijk de binnenbocht zou moeten hebben. Tijdens de finale toch een plekje terug kunnen pakken en als 13 geëindigd. Het was een goed weekend met mooie races, goede inhaalacties en uiteindelijk een resultaat waar ik tevreden mee ben! 

Race 8: Lelystad

Dit seizoen rijden we twee keer op Lelystad. Het weer werkte mee, het zonnetje scheen en het bleef gelukkig droog. In de eerste heat kwalificeerde ik me als 13e. In de race een paar mooie inhaalacties, maar ook een flinke stuurfout waardoor ik even de controle over de kart kwijt raakte en dat kostte me een plek. Ik ben als 13e geeindigd. In de tweede heat ging mijn kwalificatie redelijk, maar in de race werd door een foute actie van een andere rijder werd ik hard de banden in gereden. Het was een flinke klapper wat me gelijk veel plekken kostte en ik als 18e eindigde. In de derde heat liep mijn kwalificatie beter, de race ging lekker en ik eindigde als 11e. In de laatste heat had ik een goede kwalificatie. In de race een paar mooie inhaalacties en ik eindigde als 9e. Hel;aas had ik net niet genoeg punten verzamelt om de finale te mogen rijden. Dat was jammer, maar op naar Oldenzaal!


Race 9: Oldenzaal

Wat een slecht weer! Het heeft de hele dag flink geregend, Het was af en toe echt glibberen en glijden. Maar toch lukte het me goed om me aan te passen aan het weer en de goede racelijnen te vinden. In de eerste heat ben ik als 5e gekwalificeerd en in de race als 5e geeindigd. Een mooie inhaalactie die helaas even later weer teruggepakt werd. De tweede heat liep ook lekker. Als 8e gestart en goed kunnen profiteren van een foutje van mijn voorgangers, ik ben als 5e geeindigd. In de derde heat liep alles goed, ik kwalificeerde me als tweede. In de race was mijn start goed, ik kon mijn tweede plek behouden en kon goed wegrijden bij de nummer 3 waardoor ik als 2e eindigde. Ook de laatste heat verliep lekker. Ik had genoeg punten verzameld om de finale te rijden. Uiteindelijk ben ik 11e van de dag geworden!


Race 10± Swalmen

De laatste race van dit seizoen bij Formula Karting. Helaas lukte het niet om eerder te trainen, dus had ik alleen de vrije training voorafgaand aan de racedag. De dag verliep lekker! In de heats eindigde ik als 6e, 8e, 7e en 6e. De finale startte ik als 12e. Na een rollende start verliep het goed en kon ik er in de finalerace nog 4 inhalen waardoor ik als 8e geeindigd ben. 

In het eindklassement ben ik als 20ste geeindigd van de 32 rijders. Voor een eerste seizoen met allemaal voor mij nieuwe kartbanen, nieuwe karts om in te rijden en veel nieuwe tegenstanders best een mooi resultaat. Ik heb er veel van geleerd, mijn vaardigheden kunnen verbeteren en een hoop ervaring op gedaan.. De winterstop begint nu. komend seizoen verandert er een en ander, Formula Karting gaat samenwerken met NK Huurkarts, maar eens kijken wat dat voor mij gaat betekenen.

In ieder geval blijf ik voor nu lekker doorrijden bij de Kartfabrique en heb ik op 8 december een twee-uurs race op Lelystad.